marxin wrote:
(2)
Postup je správně přes PIE, kde P(X = k) je pravděpodobnost, že k párů bude sedět vedle sebe.
P(nikdo vedle sebe) = 1 + suma i=1..n{ (-1)^i * (n nad i)(2n - i)! * 2^i }*
Postup: vyberu i prvkovou podmnožinu z n párů, která bude vedle sebe, potom prohlásím pár za jednoho člověka a udělám všechny permutace kolem stolu a nakonec může káždý pár sedět vedle sebe na 2 způsoby.
Ahoj, postup pres PIE mi taky prijde ok, ale ten tvuj vzorecek ma mouchy - uz pro relativne maly cisla dava zaporny hodnoty :) Tak jsem se na to vrhnul a mam neco, co vypada ok :)
Oznacime Ai, ze i-ty par sedi vedle sebe a -Ai doplnek tohoto jevu. Potom P(Ai)=(2n)!4n(2n−2)!, protoze posadim 1 muze kamkoli (2n moznosti) a jeste ho muzu prohodit se zenou. Zbytek lidi posadim na volne zidle. Ted si vyjadrim prunik dvou techto jevu: $P(A_i \cap A_j) = \frac{4n2(2n-3)(2n-4)!}{(2n)!} = \frac{4}{(2n-1)(2n-2)}$. Posadim opet 1 muze a mohu ho prohodit se zenou. Pak chci posadit 2. dvojici muz-zena, pro ktere mam ale uz jen 2n-3 mist (2 lidi uz sedi, a tim narusili kruhovost, takze pro dvojici najdu jeste o 1 misto min). Zbytek opet normalne posadim. Kdyz si to rozepisete jeste pro prunik 3 jevu, uvidite, ze se to da napsat (pomoci PIE) jako $P\left(\ \bigcup_{i=1}^n A_i \right) = \sum_{i=1}^n (-1)^{i+1} {n \choose i} \frac{2^i}{(2n-1)\prod_{j=1}^{i-1}(2n-2j)}$. K cemu je nam pst sjednoceni? Chceme najit prunik doplnku Ai (tedy aby zaroven platilo, ze zadny par nesedi u sebe), podle pana De Morgana je to stejne jako doplnek sjednoceni Ai. Takze to, co chceme, po chvili hrani prevedeme na P( ⋂i=1negAi)=1−2n−12n∗∑i=1ni!(−1)i+1. Vic uz to zjednodusit neumim, ale kdyz se podivame na konvergenci, tak 2n/(2n-1) jde jasne k jednicce a ∑i=1∞i!(−1)i+1=−∑i=0∞i!(−1)i+1=−e1+1, takze kdyz si to slozime dohromady, mame krasnou limitu pozadovane pravdepodobnosti e1, coz vypada, ze by to i mohl byt spravny vysledek =) Alespon pro dva pary mi to funguje :)